Freelance IT architect

De software beheerfase bestaat niet

Nadat software in productie is genomen, begint de “beheerfase”. Traditioneel ook de fase waarin de meeste frustraties tussen opdrachtgever en ontwikkelaar ontstaan. 

Veel van die frustraties kun je dus voorkomen door je project vooraf anders te begroten, samen met je ontwikkelaar.

Maar heb je dan meer geld nodig?

Nee.

Hoe werkt het dan?

Ik denk ten eerste dat het woord “beheer” niet juist is. Als je denkt in termen als “eerst even alles ontwikkelen, en daarna rustig beheren” dan onderschat of mis je mogelijk een hoop factoren. Denk aan MVP, prototyping, wendbaarheid.

Het woord “beheer” suggereert ook passiviteit, een soort status quo. Daardoor zie je mentaal de ontwikkeling als het project en beheer als een soort levenslijntje dat je daarna aanlegt en niet meer naar omkijkt.

Maar dit is geen realistische benadering van je software project – zo scheid je twee dingen die onlosmakelijk verbonden zijn.

Het is onmogelijk om je software in één keer volledig goed te ontwerpen en bouwen, en zelfs onverstandig om dat te proberen (lees ook software ontwerpen, less is more).

De drie fasen van software ontwikkeling

Laat de term “beheer” eens los en noem het vanaf nu “optimalisatie”. Dat is een veel actiever woord dat ook nog eens veel beter past bij de doelstelling.

Ontwikkeling en optimalisatie zijn beide fasen in één project. Door het zo te benaderen, voelt het logisch om beide fasen ook afzonderlijk te budgetteren.

Hierboven zie je een gouden driehoek met de drie fasen in elk software project. Je begint in de strategiefase en kent budgetten toe aan ontwikkeling en optimalisatie. Daarbij hanteer je de volgende verhouding:

ontwikkeling:optimalisatie | 1:2 – oftewel met een budget van € 180K reserveer je € 60K voor de ontwikkeling en € 120K voor optimalisatie.

“Dan reserveer je éénderde voor de ontwikkeling!” hoor ik je denken. En dat klopt. De ontwikkeling richt je op het MVP. En dat wil je zo klein en simpel mogelijk houden.

Vergeet niet: hoe sneller je live gaat, hoe beter.

De ontwikkeling neemt ook de minste tijd in beslag. Optimalisatie duurt veel langer (eigenlijk de gehele levensduur van je software).

Gemiddeld neem ik voor de optimalisatie twee jaar.

De werkelijke verhouding is dan 1:1:1 | ontwikkeling : optimalisatie j1 : optimalisatie j2.

NB: budgetteren voor optimalisatie hoeft niet te betekenen dat je in totaal meer geld nodig hebt. Je verdeelt je budget virtueel, verschuift hiermee de focus en dwingt jezelf (en iedereen) om kritisch te kijken naar de vraag:

“Wat willen we nu als primair ontwikkelen, en als éérste live hebben?”

Ik voorspel je een grote kans dat je hierdoor uiteindelijk goedkoper uit bent én ook nog beter software in handen hebt!