Nadat software in productie is genomen, begint de “beheerfase”. Traditioneel ook de fase waarin de meeste frustraties tussen opdrachtgever en ontwikkelaar ontstaan.
Veel van die frustraties kun je dus voorkomen door je project vooraf anders te begroten, samen met je ontwikkelaar.
Maar heb je dan meer geld nodig?
Nee.
Hoe werkt het dan?
Ik denk ten eerste dat het woord “beheer” een groot aandeel heeft in de onderschatting die dit werk zo vaak ten deel valt.
“Beheer” suggereert een soort passiviteit, een status quo. Daardoor zie je mentaal de ontwikkeling als het project en beheer als iets dat daarna komt.
Maar dit is geen realistische benadering van je software project – zo scheid je twee dingen die onlosmakelijk verbonden zijn.
Het is onmogelijk om je software in één keer volledig goed te ontwerpen en bouwen, en zelfs onverstandig om dat te proberen (lees ook software ontwerpen, less is more).

De drie fasen van software ontwikkeling
Laat de term “beheer” eens los en noem het vanaf nu “optimalisatie”. Dat is een veel actiever woord dat ook nog eens veel beter past bij de doelstelling.
Ontwikkeling en optimalisatie zijn beide fasen in één project. Door het zo te benaderen, voelt het logisch om beide fasen ook afzonderlijk te budgetteren.
Hierboven zie je een gouden driehoek met de drie fasen in elk software project. Je begint in de strategiefase en kent budgetten toe aan ontwikkeling en optimalisatie. Daarbij hanteer je de volgende verhouding:
ontwikkeling:optimalisatie | 3:4 – oftewel met een budget van € 70K reserveer je € 40K voor de optimalisatiefase.
“Dan reserveer je minder dan de helft voor de ontwikkeling!”
Hoor ik je denken. En dat klopt. De ontwikkeling richt je op het MVP. En dat wil je zo klein en eenvoudig mogelijk houden.
Vergeet niet: hoe sneller je live gaat, hoe beter.
De ontwikkeling duurt ook het kortst, en optimalisatie duurt veel langer, eigenlijk de gehele levensduur van je software.
Gemiddeld neem ik voor de optimalisatie twee jaar.
De werkelijke verhouding is dan 3:2:2 | ontwikkeling : optimalisatie j1 : optimalisatie j2.
Budgetteren voor optimalisatie hoeft dus ook helemaal niet te betekenen dat je in totaal meer geld nodig hebt. Je verschuift de focus en kunt als het goed is je budget voor ontwikkeling kleiner maken.
Sterker nog, ik voorspel een grote kans dat je uiteindelijk goedkoper uit bent én ook nog beter software in handen hebt.