Dankzij een heerlijke jeugd in Harlingen aan de Friese kust voel ik me zeer verbonden met water. Op, aan of in water breng ik dan ook veel vrije tijd door. Het liefst zout, of in ieder geval op een stromende rivier. Ik ben zo’n sukkel met overal een bootje en de grootste moeite om ze allemaal drijvend te houden.
Inmiddels woon ik in Bunnik, aan de groene rand van Utrecht, met mijn gezin van 4 en onze hond. Samen genieten we van water, maar ook van onze heerlijke tuin en de groene omgeving. Eigenlijk gewoon: zoveel mogelijk buiten zijn. Ik hockey bij de lokale club en zit er in het bestuur. En ik ‘bouw dingen’ in de garage. Zoals barkrukken voor de club met een visgraat zitting, of 4 meter lange houten kano’s die maar 13 kilo wegen. Niks hiervan is overigens voltooid. Lekker midlife en alles.
Opleiding en werk
Na de middelbare school begon ik de opleiding Hogere Informatica in Leeuwarden. Het was te eenzijdig gericht op techniek (ja, naïef) en ik stapte over naar de ‘Academie voor Digitale Communicatie’ in Utrecht. Hier was aandacht voor communicatie, organisatie, processen en gebruikers. Ik vond het fantastisch.
Na mijn studie begon ik te werken, eerst als software ontwikkelaar, gaandeweg als technisch voorman in het project en later als architect. Natuurlijk draaiden alle projecten om data, maar pas na een jaar of 10 ging ik me expliciet daarop richten. Ik werd data architect en deed concultancywerk rond data, voor grote en kleine bedrijven en (semi) overheidsorganisaties.
Drijfveren
Ik zie het als mijn taak als architect om effectieve, duurzame oplossingen te vinden die optimaal passen voor de organisatie. Die ‘passendheid’ klinkt simpel, maar is best een moeilijk begrip om vast te pinnen.
Mijn werk doe ik vanuit een positieve benadering, op basis van samenwerking en gedragen ideeën. Architectuur kan verkeerd worden uitgevoerd maar wordt in mijn ogen ook vaak verkeerd bevraagd. De architect is er niet (alleen) om moeilijke technische besluiten te nemen, maar om de organisatie kaders te geven waarmee ze de (meeste) besluiten zelf kan nemen. Op een veilige en comfortabele manier. Beleid, kaders en richtlijnen zijn de hoofdopbrengst van de architectuurfunctie. Deze geïmplementeerd, toegepast en beheerd te krijgen is de hoofdtaak van de architect. Een stuurbare en bewust sturende organisatie is het resultaat.
Rond mijn 35ste (ik ben 44) werd ik me bewust van de domeinen waarin ik werkte. IT is een uiterst generiek vak en je kunt overal wel iets doen. Daardoor kwam ik eigenlijk ook overal en nergens terecht. Ik merkte dat ik hier zelf meer richting aan wilde geven, en meer voor een achterliggend doel wilde werken. Sindsdien werk ik voor ‘betrokken’ organisaties. Voorbeelden zijn CIZ, Voedingscentrum, BIJ12 en Moekes Maaltijd (een lijst met relevante opdrachten vind je op de homepage).
Zoek je een no-nonsense data/business intelligence architect, adviseur of klankbord voor het analyseren, uitwerken, tegenlezen of optimaliseren van de datastrategie van je organisatie? Laten we kennismaken!