Software laten maken? Dit is waarom je niet zonder prototype kunt

Software laten maken? Dit is waarom je niet zonder prototype kunt

"Een software prototype, dan gooi je toch werk weg?"

Het tegenovergestelde is waar: met een software prototype kun je juist een hoop verspilling voorkomen.

Prototyping is een lichtgewicht en goedkope manier om je idee zo snel mogelijk te verplaatsen van uit je hoofd naar in je handen.

Het is een ontwerpvorm en validatiemiddel tegelijk: je prototype maakt deel uit (of vervangt) van het totale ontwerp en stelt je in staat om dat ontwerp (dus je aannames en ideeën) te valideren.

Voorbeeld | lees ook mijn post over een betere stemwijzer, waarvoor ik een prototype maakte dat je zelf live kunt bekijken.

Door te prototypen praat je niet langer over je tool in de vorm van abstracte specificaties, maar kun je echt zien en "voelen" hoe het gaat werken, samen met geselecteerde gebruikers en je belangrijkste stakeholders.

Op deze manier maak je gemakkelijker beslissingen en signaleer je knelpunten en verbeteringen, lang vóórdat het tijdrovende en dure ontwikkelwerk begonnen is.

  • je weet precies wat je krijgt (omdat je het al gezien en 'gevoeld' hebt)
  • je maakt stakeholders enthousiast en gebruikt hun feedback (omdat je je ideeën met ze deelt vóórdat je gaat bouwen)
  • de ontwikkeling verloopt snel en efficiënt (omdat je veel onduidelijkheden en vragen al hebt weggenomen).

Software prototype doelen en effecten

Invloed op je project

Door je software te prototypen vergroot je de stabiliteit en voorspelbaarheid van je project. Heel kort door de bocht heeft dat twee redenen:

  • Prototyping voorkomt dat uiterlijk, ten koste van functionaliteit, het hoogste en laatste woord krijgt in de ontwerpfase;
  • Prototyping zorgt voor vroege consensus onder stakeholders, dat maakt ze gelukkiger en zorgt voor meer draagvlak.
Ontwerpfasen | de meeste software kent maximaal drie visuele ontwerpfasen: wireframe, mockup en prototype. Een wireframe is een schetsmatige uitwerking van een scherm of feature, zonder interactiviteit en design. Een mockup is een uitwerking van zo'n schets, maar dan met design, dus zoals het er 'echt' uit gaat zien. Een prototype is een interactief product dat je echt kunt gebruiken en testen, hoewel meestal met restricties en op basis van een vaste dataset.

In onderstaand diagram zie je de invloed van drie belangrijke ontwerpfasen op design, functie en stakeholders. Zoals je ziet is het prototype de enige fase waarin functionaliteit, design en stakeholders optimaal de aandacht krijgen.

Software prototype

Interessant is de verticale stippellijn: tijdens de meeste projecten wordt (uiterlijk) na de Mockup fase direct gestart met bouwen. De meeste en laatste aandacht is dan uitgegaan naar het design en er zijn nog geen praktijkinzichten en -bevindingen verzameld.

Dit gaat zich tijdens de ontwikkeling 'terugbetalen' in meerwerk, extra kosten, uitloop en frustraties die grotendeels waren voorkomen door de eerste tests op een prototype te baseren.

"Is prototypen duur?"

Door te prototypen geef je het ontwerp wat meer aandacht en dat maakt de ontwerpfase wat duurder dan wanneer je prototypen zou overslaan.

Maar de korte tijd die het kost om een prototype te maken, testen en corrigeren staat in schril contrast met wat het kost om de werking van de uiteindelijke software aan te passen.

Prototyping levert geld op | er bestaan speciale tools om heel snel prototypes te maken. Het maken van een prototype is daardoor vaak een kwestie van dagen - niet te vergelijken met het bouwen van een 'eerste testversie' van je echte tool, waar al snel weken in gaan zitten. Omdat een prototype vrijwel altijd inzichten oplevert waardoor je later minder (corrigerend) bouwwerk hoeft te doen, bespaar je al snel veel geld.

Met iedere beslissing die je neemt op basis van een eenvoudig prototype bespaar je mogelijk vele duizenden euro's later in het project.

Meer over software prototyping en hoe het bijdraagt aan kwaliteit en kostenbeheersing, staat in mijn handleiding voor een succesvol software project.